Alvási Apnoe szűrés

Az alvás alatti légzészavarok szűrésének fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni. Mivel életünk 1/3-át alvással töltjük, a jó minőségű pihentető alvás az egész életünk, életminőségünk szempontjából rendkívül fontos.


 
Számos tünet és jel hívhatja fel a figyelmet arra, hogy alvási apnoe szindróma állhat a háttérben. A horkolás, nappali fáradtság, aluszékonysíg felhívhatja a figyelmet a problémára. De pl. fokozódó feledékenység, csökkent koncentrálóképesség, szorongás, nehezen beállítható magasvérnyomás, tarkótáji izzadás, Gyakori éjjeli vizelési inger, refluxos panaszok, ébredéskor jelentkező szájszárazság, fejfájás is lehet alvási apnoe szindróma jele. A baleseti kockázat jelentősen emelkedik, ezért jogosítvány hosszabbítás esetén az alvási apnoe szindróma szűrésére gondolni kell. A kezeletlen betegség következményei súlyosak. A szívinfarctus és stroke kialakulásában önálló kockázati tényező, ezen betegségek kockázatát jelentősen megemeli.

A vizsgálatot orvosi konzultáció előzi meg. A mobiltelefon méretű eszköz különböző érzékelőkkel este kerül felhelyezésre, majd Ön ezzel otthonában a megszokott környezetében alszik. Másnap az ezközből kezelőorvosa kiolvassa az eredményeket és értékeli a vizsgálatot. Számos betegség már ezzel az eljárással is kimutatható. Gyanú esetén alváslaborban felügyelt vizsgálattal is megerősítik az eredményeket és lehetőséget biztosítanak a terápia beállításához.