Légzésrehabilitáció

A nehézlégzés, fáradékonyság, csökkent terhelhetőség hátterében gyakran a belégző izomzat gyengesége és a helytelen légzéstechnika áll. Különösen gyakori ez COVID-19 fertőzés lezajlása után.
Amennyiben kimutatható a rekeszizom diszfunkciója, akkor egyéni tréningprogrammal, légzőtornával, gyógyászati segédeszközzel a légzésmechanika javítható, fejleszthető.


Kinek ajánlott a légzésterápia?

-légúti betegségek után fennmaradó tartós légzési panaszok esetén
-Post-COVID szindrómában (WHO ajánlás!)
-lélegeztetés után
-asztmás betegeknek
-COPD-s betegeknél
-elhízás esetén
-hirtelen fogyás után
-műtéti előkészítés (mind a mellkasi, mind a nagy hasi műtétek esetén!)
-műtét utáni rehabilitáció, a gyógyulási folyamat gyorsítására
-refluxos panaszok esetén
-rekeszbénulás esetén
-sportolóknál
-énekeseknek, fúvós hangszeren játszóknak
-egészségesek szűrése is javasolt!

Ki végzi a kezelést?

A valóban hatékony kezelés jelentős tapasztalatot és szaktudást igényel. A légzésterápiában jártas gyógytornász-légzésterapeuta méri fel a pácienseket és ad tanácsot az egyénre szabott tréningprogramhoz, betanítja és felügyeli a programot.
Nagy örömünkre szolgál, hogy dr. Kerti Mária gyógytornász-légzésterapeuta végzi nálunk a kezeléseket, akinek a légzés és rekeszizom a szakterülete. A légzőszervi betegek rehabilitációjában 27 év gyakorlati tapasztalattal rendelkezik!

Hogyan történik a légzésterápia?
Az előzetes felmérés után a gyógytornász-légzésterapeuta egyéni foglalkozás keretein belül betanítja a gyakorlatokat, korrigálja a testtartást, a légzéstechnikát. Betanítja a receptre felírt légzőizom erősítő eszköz helyes használatát. Enyhe panaszok esetén ezt követően a páciens otthonában végzi a betanult gyakorlatokat, ezután csak időszakosan jön ellenőrzésre és 1-1 felügyelt tréningre. Közepesen súlyos és súlyos esetekben az egyéni foglalkozás után lehetőség van további egyéni vagy kiscsoportos (max. 4 fő) foglalkozásokra, ami a javulást követően, a helyes légzéstechnika elsajátítása után otthon folytatható. A légzésterápia mellett a rehabilitáció során vázizomzat erősítésre és állóképesség fejlesztő tréningre is lehetőség van, amit gyógytornász felügyeletével és irányításával végez a páciens (futópadon, kerékpár-ergométeren, elliptikus tréneren vagy vibrációs tréneren-Flabelos). A kezelések alkalmával szükség esetén oxigénterápia is rendelkezésre áll, amivel az edzés hatékonysága javítható, a szívizom és vázizomzat oxigénellátása emelhető, a kifáradás csökkenthető.
A komplex kezelés érdekében a szervek vérellátásának javítására, a regeneráció gyorsítására a rehabilitációs program részeként BEMER kúrát is ajánlunk.  A mikro keringés javítását szolgáló BEMER kezelés a szervezet legtávolabbi pontján is megfelelő vérátáramlást biztosít, ezáltal a szervek oxigénellátása és tápanyagellátása nagymértékben javul, a keletkező salakanyagok és széndioxid elszállítása, ezáltal a méregtelenítés biztosítottá válik.
 
Hogyan jelentkezhetek légzésterápiára?
A légzésterápiát megelőzően szakorvosi vizsgálatra van szükség, ahol tüdőgyógyász-belgyógyász-rehabilitációs szakorvos részletesen átnézi a kórelőzményét és megvizsgálja Önt. Szükség esetén a gyógyszeres kezelését optimalizálja. A biztonságos terhelhetőség szintjét felméri és javaslatot tesz az Önnek legmegfelelőbb kezelésre. A rehabilitációs program alatt szakorvosa rendszeresen konzultál a gyógytornász-légzésterapeutával. Lehetőséget biztosít Önnek a konzultációra és esetlegesen soron kívüli vizsgálatra is.

Mennyi ideig tart a kezelés?

1. alkalom: egyéni állapotfelmérés és konzultáció kb. ½ óra.
Egyéni foglalkozás és eszközbetanítás kb. ½ óra.
A csoporttorna ill. az egyéni légzőtorna és állóképességi tréning együtt kb. 1 órás.
A bérlet lehetőségéről érdeklődjön szakorvosánál.

Hol történik a légzésterápia?

A légzésterápia tornateremben történik, ezért kérjük kényelmes tréningruha és tornacipő használatát.

Cím:

HICU Magánrendelő tornaterme. 8083 Csákvár, Kálvin u. 2/1. Díjmentes parkolás az udvarban biztosított.
Jó idő esetén a szabadban (Kastélyparkban) is lehetséges a csoportfoglalkozás.