BORG SKÁLA - RPE MÉRÉS

A legáltalánosabban használt RPE-skálák, Gunnar Borg (Stockholm Egyetem) előadójának 1970-es kutatásán alapszanak. Borg módszere egy 20-as skálán határozza meg az érzékelt szubjektív erőfeszítés mértékét, ahol a 6 a legkisebb erőfeszítést jelenti, a 20 pedig a maximális terhelést. míg a módosított RPE (rating of perceived exertion) 1-10-ig jegyzi. Ez az egyszerű, hasznos mutató segíti az amatőr sportolót az edzéstervezésben és, hogy figyelemmel legyen a fejlődésére.


A módszer (Táblázat) segítségével figyelembe tudjuk venni a sportoló pillanatnyi állapotát (fáradtság, kihagyás utáni visszatérés stb.)
Ugyanakkor ez a módszer csak olyan sportolóknak ajánlott, akik meglehetősen pontosan képesek megbecsülni a szintek közötti különbségeket.

Miért érdemes monitorozni az edzéseket?

- mert az amatőr sportolónak sokkal inkább kézzelfoghatóbbá válik, hogy milyen a kényelmes terhelés, esetleg mennyi erőfeszítést tudnánk még tenni az aznapi edzésen.
Használatával, könnyebben igazodunk el a különböző szintek között, amely a hatékonyabbb edzést és önismeretet hordoz magában..